Første anlæg af sin slags: fuldautomatiseret pakning af sushi

Takket være et tæt samarbejde mellem den danske sushi-producent Itamae, Overbeck og Blue Workforce er det lykkedes at fuldautomatisere pakningen af den følsomme delikatesse. Og anlægget, som Overbeck har udviklet, er det første af sin slags – både herhjemme og i udlandet. 

Itamae Sushi er en nystartet industriel sushi-produktion, hvis mission er at gøre sushi i restaurantkvalitet tilgængelig for kunder i de danske supermarkeder. Det stiller store krav til såvel medarbejdere som maskinanlæg at håndtere et så følsomt produkt som sushi – og dermed også til leverandører af et nyt anlæg, da man hos Itamae ønskede at automatisere pakkeprocessen. 

– I dag bruger vi mange arbejdstimer på at pakke sushi i bakker, og den proces vil vi gerne automatisere. Og det er det, vi anvender Overbecks ekspertise til, lyder det fra managing partner Anders Qvortrup, som uddyber:

– Det er ikke så ligetil at automatisere denne proces på grund af den høje kompleksitet, dels fordi sushi er et meget følsomt produkt, dels fordi der typisk pakkes seks-syv forskellig typer sushi i bakkerne.

Robotter og specialløsninger

Men ved brug af Blue Workforce-robotter og udvikling af egne løsninger og komponenter er det altså lykkedes Overbeck at realisere Itamaes idé om automatisering af pakkeprocessen. 

– Der har aldrig været tilsvarende løsninger til sushi-industrien, hverken herhjemme eller i udlandet. Så det er noget af en bedrift, lyder det fra Anders Qvortrup.

Som leverandør af det samlede anlæg koordinerer Overbeck med underleverandører, herunder også leverandør af robotterne, og leverer herudover transportbånd og pladeelevator med bånd, der får sushistykkerne op på bakkerne. Hertil kommer en ingrediensfylder samt en topping-pålægger, som begge er udviklet fra bunden af Overbeck. Sidstnævnte sørger for, at selv processen, hvor der lægges topping som fiskeæg og sesam oven på sushien, er automatiseret.

Løsningsorienteret samarbejdspartner

Itamaes samarbejde med Overbeck har stået på siden december 2017, og ifølge Anders Qvortrup har det båret præg af Overbecks store indsigt i fødevarebranchen og Itamaes helt specielle behov i forhold til løsningens kompleksitet:

– Vi har haft et rigtig godt og konstruktivt samarbejde undervejs i det her projekt. Overbeck arbejder meget løsningsorienteret og har en stor praktisk forståelse for, hvordan man skaber de rigtige løsninger. I sådan et projekt som vores dukker der hele tiden nye problemstillinger op, men hver eneste gang har de formået at komme med løsninger, fortæller Anders Qvortrup.

Itamaes anlæg består af flere dele:

  • Transportbånd
  • Fyldelinje, hvor der tilføres ingefær, wasabi, soya, mayo osv. i bakken
  • Bakke-dispensor
  • Pladeelevator med bånd og buffer-område
  • Topping-pålægger til tørre og våde ingredienser
  • Robots fra Blue Workforce